Nácvik lavinového vyhledávání č.2, Jeseníky, 21.1.2012

21.01.2012 19:03

Druhé laviny probíhaly bokem na louce někde mezi Velkými Losinami a Loučnou nad Desnou. Všichni účastníci cvičili už od čtvrtka nebo pátku. Sešla se silná sestava: Eva Káčerková s Týnou, Lenka Kuchtová s Ferdou, Lenka Vaníčková s Dorkou, Lenka Helemik s Dorkou č.2 a s Viki, Petr Kudera s Argem, Pája s Berrym a já s Bartem. Já s Pájou jsme jako jediní přijeli jen na sobotu. Cvičili jsme asi dost intenzivně, jelikož Berruš byla nepoužitelná po první dopolední části. Barťa šílenec se sice tvářil celou dobu, že ještě může, ale při odpoledním nácviku už nezvládal vysílání do směrů ke dvěma zapíchnutým sněžnicím.

S Barťou jsem chtěla projít všechny cviky na lavinové zkoušky RHL-E, abych se mohla rozhodnout, jestli pojedeme na Lipno. Zkusili jsme, po jednom motivačním rozštěkání, vyhledání plochy cca 50x100m tak, jak by to bylo na zkoušce. Chtěla jsem přidat i volně chodící osoby, abych viděla, jak bude Barťa reagovat. No a je to špatné. Řekla bych, že na všechny osoby čučel ještě překvapeněji, než na osoby, co mu chodili po sutině při RH-E/T. Kousek odběhl a pak zmateně koukal na mně a na osoby a nehledal. Zkrátka...tohle Barťa nezvládá. Po odvolání osob z placu už vyhledával pěkně. Máme co cvičit. Jen budeme muset sehnat potřebné množství lidí pro nácvik. Zkoušela jsem i chůzi za patama - tak tu Barťa zvládá pěkně. Pak jsme vyzkoušeli chůzi bez vodítka a hlavně! skupinku osob. K mému velkému překvapení chodil Barťa skupinkou velice pěkně. Nikomu nečuchal ke kapsám, nepřibržďoval u hafanů. Super! Možná to bylo také proto, že to bylo odpoledne a energie mu už značně ubyla  :-)

Celé cvičení si všichni hafani i páníčci užili až až. Pěkné to bylo! S některými se já s Barťou potkáme cca za měsíc v Sobotíně na lavinovém týdnu no a s ostatními určitě zase něco vymyslíme a pocvičíme.

fotky od Lenky Kuchtové zde

fotky od Petra Kudery zde

Kontakt

Bordercollie-tovacov

Ing. Coufalíková Marcela
Zvolenov 588
Tovačov 751 01

(+420) 724 734 160