Zkoušky RH-T A, Bart a Berry, Vlkoš, 19.5.2013

19.05.2013 20:02

V neděli 19.5.2013 probíhaly ve Vlkoši zkoušky sutinového vyhledávání podle mezinárodního zkušebního řádu IRO. Rozhodčím byl pan Pavel Šabacký. Já jsem s Barťou i Berruš nastupovala na áčkovou úroveň a byla jsem hodně nejistá, jak to dopadne, jelikož se hledalo v objektu bývalé sýpky za Tovačovem a v zemědělské hale plné technologií. Průduchů tam bylo dost a zrovna dobře nazkoušené tyto terény nemáme.

Začínalo se ale ve Vlkoši na cvičáku poslušností a dovedností. Berruš šlapal parádně, jen druhou distanci poletl, zbytek už odběhal dobře. Klasicky pak nejhůře byla hodnocená chůze. Ale i tak dostal Berry nádherných 92 bodů.

Barťa ztratil nejvíc bodů na distancích, jelikož ty se vůbec nepovedly a pak další pohroma byla, že se nám kluk začal nudit na dlouhodobém odložení, takže si tam po nějakém čase sedl, pak vstal, pak zase sedl, pak zase vstal. Jelikož odložení je celé za 20 bodů, ztráta byla značná. Dále jsme dostali ještě nějaký ten bodík dolů za lávku na sudech, protože Barťa na mne nečekal a valil dopředu. Oba kluci pak dostali body dolů za překusování aportu. Klasika. Musím s tím něco už udělat. Škoda bodů. Barťa si na poslušnosti vysloužil tedy 80 bodíků. A Berruš začíná Barťu na poslušnostech drtit...  :-)

Na speciály jsme se všichni přesunuli za Tovačov do objektu bývalého JZD. Berruš šel jako první. Dostal na hledání starou sýpku. Prvního figuranta v díře označil hned po vběhnutí do prostoru a druhého po chviličce po vypuštění do dalšího směru. Když to měl tak rychlé, tak jsme dostali za úkol cvičně prohledat ještě zbylou část sýpky. Vše se panu rozhodčímu tak líbilo, že Berrušce dal plných 200 bodů!!! Úžasný :-)

Barťa šel asi jako pátý pes a dostal k prohledání druhou halu s různými technologiemi. Barťulka hned po vpuštění do terénu našel prvního figuranta a krásně ho označil. Pak jsem ho vyslala dál do haly a Barťa doběhl snad jen 4-5 metrů a začal štěkat do takové prohlubně. Přišlo mi to, že tak štěká z rozrušení z hledání, takže jsem nález nehlásila. Bylo to navíc tak strašně blízko...  Barťa si to tedy ještě oběhl, znovu přišel k díře a začal znovu štěkat a tentokrát to štěkání bylo jasné značení nalezené osoby, takže jsem ohlásila nález. Pan rozhodčí nám dal potom také ještě cvičně prohledat zbylý prostor a ohodnotil Barťu nádhenými 194 body. Ztrátu jsem mu způsobila já tím, že jsem Barťu nechala si osobu ověřit tím oběhnutím. Nevadí. Hledal moc moc hezky!

Ve výsledném hodnocení dostal Berry 292 bodů a známku výborně, Barťa dosta 274 bodů a známku velmi dobře. Nádhera! Kluci moji šikovní!

Kontakt

Bordercollie-tovacov

Ing. Coufalíková Marcela
Zvolenov 588
Tovačov 751 01

(+420) 724 734 160